Bli med til fargerike Mexio og en kultur- og matopplevelse av de sjeldne. På denne rundreisen får du i tillegg en unik mulighet til å oppleve feiringen av De dødes dag. Reisen avsluttes på Yucatan-halvøya, hvor du har mulighet til å utvide reisen med avsluttende badeferie ved det karibiske hav.

Dette er en riktig godbit av en tur som du rett og slett ikke vil gå glipp av. Ved nok påmeldte går selve rundreisen i Mexico med norsk reiseleder.

Turens høydepunkter:

Mexico City med attraksjoner
De dødes dag-paraden 26. oktober
Teotihuacan med solens og månens pyramide
Den kunstneriske bydelen San Angel med besøk til Frida Kahlos hjem
Mulighet for restaurantbesøk på to av verdens beste restauranter
Eventyraktige San Miguel de Allende med overnatting i slott
Vingårdsbesøk i Guanajuato
Guadalajara – Mexicos nest-største by
Besøk på Tequila-destilleri og mikroølbryggeri
Patzcuaro med feiring av De dødes dag 1. november
Janitzio med feiring av De dødes dag 2. november
Avslutning på Yucatan-halvøya med mulighet for badeferie
Mayaruinbyen Uxmal
Mektige Citzen Itza – et av verdens syv nye underverk
God mat hele veien fra gatemat til gourmetopplevelser

Reiserute:

Vi starter reisen i hovedstaden Mexico by der vi i tillegg til unike matopplevelser blir kjent med mye av det byen har å by på. Vi vil ikke minst overvære den store paraden som markerer starten på feiringen av De dødes dag, der folk kler seg opp, maler seg i ansiktet og danser i gatene. Vi reiser videre gjennom flere småbyer i det sentrale Mexico, byer som har fått navnet «Magic Towns» på grunn av deres historiske, kulturelle og sosiale betydning. Alle med sin helt spesielle sjarme. Blant annet besøker vi San Miguel de Allende som har bevart sin vakre barokk-arkitektur. I tillegg til matopplevelser besøkes også en vingård, en Tequila-fabrikk og et mikroølbryggeri. Den flotte feriringen av De dødes dag vil vi overvære i både Patzcuaro og på øya Janitzio.

Guanajuato, er en av byene som besøkes på turen. 

Vi avslutter reisen på Yucatanhalvøya der vi blir kjent med Mayaenes verden. Et at turens høydepunkter blir besøkt til pyramidene i Chitzen Itza. Velg selv om du ønsker å  reise hjem etter rundturen eller utvide med et badeopphold på noen av de kritthvite strendene ved Cancun. Se lenger ned for forslag og tillegg.

Mat med UNESCO-status 
Gjennom hele turen vil mat og drikke stå i fokus. Landets kjøkken er et av to i verden som er annerkjent av UNESCO som kulturarv. Mat-tradisjonene har dype røtter og hver rett har en historie å fortelle. Vi vil prøve ulike retter gjennom hele turen, og det blir også anledning til et matlagingskurs. I Mexico City gis det også mulighet for å oppleve to av verdens beste restauranter, nemlig Pujo og Quintanil. Disse restaurantopplevelsene er valgfrie og krever tidlig bestilling!

Vi får med oss feiringen av De dødes dag.

Dia de los Muertos / De dødes dag  
Den 2. november hvert år feires «De dødes dag», der man minnes sine kjære avdøde familiemedlemmer. De dødes dag er en svært viktig feiring og ironisk nok er det en feiring av livet. Det handler om minnene, fargene, en bro som knytter det jordiske med det evige, som tillater oss å kommunisere med våre kjære, alt fra våre besteforeldre til våre kjæledyr. I tillegg til å hedre de døde er det også en anledning til være solidarsike og knytte bånd. Også her står mat sentralt, og det er vanlig å ha med de dødes favorittmat til alteret. Ved å overvære de dødes dag, vil vi få et helt unikt innblikk i den meksikanske historien, kulturen og betydningen av mat på en helt annen måte. I tillegg til paraden 26. oktober vil du få oppleve feiringen av De dødes dag hele to ganger: 1. november i Patzcuaro og 2. november i Janitzio.

Prisen inkluderer:
Flyreise fra Oslo til Mexico City med retur fra Cancun.
Interne flyreiser som beskrevet i programmet.
Annen transport som beskrevet i program.
12 netter på 3-/4-stjerners hoteller inkl. en natt på slott.
Måltider som beskrevet i dagsprogrammet.
Utflukter, entreer.
Lokale engelsktalende guider.
Erfaren norsk reiseleder ved nok påmeldte.

Prisen gjelder pr person når 2 reisende deler et dobbeltrom. Kontakt oss for enkeltromstillegg.

Ikke inkludert: 
Utflukter på fridager.
Drikke til måltider.
Tips.

Vi tar forbehold om eventuelle prisøkninger som følge av ledighet på fly.

Utvid reisen med et strandopphold. Bildet er fra Cancun.

Valgfri badeferie ved Cancun:
Vi er behjelpelig med å utvide reisen om du ønsker å avslutte reisen med badeferie. Yucatan-halvøya kan tilby flere badesteder som kan friste med kritthvite strender og krystallklart hav. Cancun er aller mest kjent, men vi anbefaler gjerne Playa del Carmen, som ligger ca. kr 45 minutter sør for Cancun. Mens Cancun domineres av store all-inclusive hoteller for det amerikanske markedet, finner du både litt mindre og hyggeligere hoteller i Playa del Carmen. Kontakt oss i hvert tilfelle for et pristilbud!

Program:

Dag 1: Ankomst Mexico City – velkomstmiddag
Vi reiser fra Norge og ankommer Mexico by på kvelden. Byen er en av verdens største med over 25 milllioner innbyggere. Vi innkvarteres på hotell sentralt i byen etterfulgt av velkomstmiddag på lokal restaurant. (Måltider: flymåltider, M)

Dag 2: De dødes dag – Parade og lunsj med utsikt  
Mexico er et land rikt på kultur og tradisjoner. Et av hovedaspektene i nasjonens identitet er konseptene rundt liv, død og alle tradisjoner og livssyn som kretser rundt det.

Lenge før europeernes ankomst på det amerikanske kontinentet, utviklet sivilisasjonene i Meso-Amerika komplekse ritualer rundt deres forfedre og døden i seg selv. Dette er grunnlaget for den nåværende «De dødes dag». Død var ikke forbundet med frykt, og er noe av grunnen til at man «feirer» døden på en helt annen måte enn i vår vestlige verden. 

I hovedsak er dagen en feiring for å minnes de døde. En feiring som gir seg uttrykk i mange symboler, som pyntede dødningshoderskeletter osv. Dette har i tur resultert i et ønske om å kunne uttrykke alle disse tradisjonene i en parade. Tradisjonen med paraden i Mexico har kun eksistert de siste årene, men det er noe som har tatt Mexico City med storm, og har rukket å bli en kjærkommen hendelse og en begivenhet som må oppleves. 

Vi starter dagen i Zocalo, hjertet av Mexico City, som også var sentrum av aztekernes hovedstad, og senere det spanske imperiet i Nord-Amerika. Her finner vi noen av landets viktigste bygninger, som katedralen og nasjonalpalasset, og vi får en god innføring i landets komplekse historie. 

Den enorme Zocalo-plassen i hjertet av Mexico City. 

Herfra starter også det store opptoget som går hele veien forbi Bellas Artes, via Reforma-avenyen og helt ned til den store Chapultepec-parken. 

Vi spiser en herlig lunsj i toppetasjen av de høyeste bygningene i sentrum av Mexico City der vi får en flott utsikt over byen. Etter lunsj går vi ned i folkemengdene og ser paraden på nært hold. Vi tar del i festlighetene utover ettermiddagen. Kvelden fri til egen dispsisjon. (Måltider: F, L) 

De dødes dag-paraden.

De dødes dag-paraden.

Dag 3: Pyramidene i Teotihuacan  
Vi besøker det verdensberømte kirken  Virgen de Guadalupe, som tiltrekker seg pilgrimer fra hele den katolske verden. På veien besøker vi også de tre kulturers plass. 

På ettermiddagen går turen til det imponerende arkeologiske komplekset Teotihuacan, et av Mexicos viktigste religiøse sentre. Her får vi se solens og månenes pyramide, dødens aveny m.m.

Teotihuacan, en av flere mektige byggverk fra Maya-tiden. 

På kvelden venter middag på fusion-restaurant. Turen går til restaurant El Lago med meksikanske røtter og internasjonal innflytelse. Restauranten presenterer et rikt utvalg av retter som bringer tradisjon og moderne gastronomi til nydelig samtidsmat. (Måltider: F, M)

Dag 4: San Angel – Frida Kahlo – gatemat – middag i verdensklasse
Formiddagen fri til egen disposisjon. Besøk gjerne Chapultepec-parken hvor bl.a. det Antropologiske museet ligger. 

Klokka 11 blir vi med til San Angel, et perfekt sted å smake autentisk gatemat. Dette er en provinslandsby som gradvis ble integrert i byen. Landsbyen har behold sin sjarm fra kolonitiden, med kirker og mursteinsbelagte gater. Dette er en kunstnerisk bydel, der bl.a. Frida Kahlo og Diego Rivera tilbragte store deler av deres liv.  Nabolaget er fylt med historie, sjarmerende kirker, kloster og plazaer. I den sjarmerende landsbyen blir det også rikelig med anledning til å smake på den varierte og autentiske gatematen. Meksikansk mat er annerkjent av UNESCO som verdensarv, og en av grunnene er at alle retter har en historie å fortelle. Vi går fra sted til sted og prøver ulike småretter samtidig som vi får forklart betydningen av rettene. 

Etter det blir vi med til bohembydelen Coyocan, hvor vi besøker huset til en av Mexico’s viktigste kunstnere, Frida Kahlo. Her blir vi med inn i museet og lære om hennes spesielle livshistorie. 

På ettermiddagen venter en koselig båttur i Mexicos Venezia, Xochimilco. (Måltider: F, L) 

Ettermiddagen avsluttes med en båttur i Xochimilco.

Valgfritt restaurantbesøk:
Middagen i dag er ikke inkludert, men vi ønsker å gi tilbud til å bli med å spise på en av de 25 beste restaurantene i verden! Mexico City har faktisk to restauranter i dette sjiktet, nemlig
Pujo og Quintanil, ranket som henholdsvis nr 12 og nr 24 i verden. 

Restaurantene godtar ikke gruppereservasjoner, men vi vil reservere bord enkeltvis for de som ønsker å bli med på denne  kulinariske reisen gjennom Mexico. Her vi får prøve mange utsøkte retter med matchende drikke. Dette kan være ulike vintyper, øltyper, tradisjonelle naturlige juicer eller coctails.  En helt unik matopplevelse. Avhengig av hvilken meny du velger må du forvente en restaurantregning rundt Kr. 1 500-2 500,- pr person. 

Dag 5: San Miguel de Allende – vingårdsbesøk  
Vi forlater Mexico City og setter snuten nordøst til delstaten Guanajuato.

Det er ikke alle som forbinder Mexico med vinproduksjon, men i Guanajuato finnes det mange vingårder som både produserer kvalitetsvin og tilbyr herlige matopplevelser. Her venter omvisning på en av vingårdene med prøvesmaking. Til lunsj står vin- og matparing på menyen.

Etter lunsj reiser vi videre til en av de vakreste landsbyene i Mexico, den eventyraktige byen San Miguel de Allende. Vi spaserer rundt i de magiske gatene i byen, som også står på verdensarvlisten.

Fargerike bygninger og gater i San Miguel de Allende.

På ettermiddagen reiser vi videre til byen Guanajuato der vi vil overnatte på et slott med historisk sus, bygget i 1686. (Måltider: F, L) 

Castillo Santa Cecilia.

Dag 6: Guanajuato – Guadalajara  - Mariachi-middag/fiesta 
Morgenen er fri til egen disposisjon, der du kan nyte tiden i dette herskaplige slottet, før vi reiser fra hotellet. Litt ut på formiddagen reiser vi videre og besøker Mummies Museum.

Deretter utforsker vi Guanajuato fra bussvinduet gjennom smale gater og trange smug. Det blir stopp underveis blant annet i «Callejon del beso», en romantisk passasje der sagnet går ut på at man må kysse på det tredje trinnet for at kjærligheten skal vare evig. Vi gjør et lenger stopp i sentrum av byen der det blir tid til å se seg om litt på egenhånd og spise lunsj.

Etter lunsj tar vi kabelbanen opp til Pipila-monumentet der vi får en panoramisk utsikt over byen. Her får vi muligheten til å nyte utsikten og de vakre fargene fra den koloniale historien.

Fargerike Guanajuato. 

Deretter drar vi videre til Guadalajara, Mexicos nest største by, med nærmere 5 millioner innbyggere.  Byen som regnes for å være Mexico i miniatyr, der alle tradisjoner lever i beste velgående.

På kvelden blir vi med på en Mariachi-middag, hvor vi får delta på en ekte meksikansk fiesta, og våre sanser vil bli fylt med utmerket mat, fargerik folketro, musikk og regionale danser.

Innkvartering på hotell i Gudalajara. (Måltider: F, M) 

Dag 7: Tequila
Vi reiser videre til den vakre lille byen Tequila, vest for Guadalajara. Det er i denne regionen all Tequila blir produsert, og som med Cognac må Tequilaen produseres her for å få denne benevnelsen.

På veien dit, besøker vi Cervecería Fortuna, som ligger i  starten av Tequilaruten. Vi vil få en guidet tur på ølbryggeriet der vi blir kjent med produksjonen og smake på 6 forskjellige ølsorter.

Cervecería Fortuna.

Corona, kanskje Mexico’s mest kjente ølmerke kommer også fra denne delstaten, men i den senere tiden har også håndverksøl tatt Mexico med storm.

Vi vil så besøke en «Tequilera», hvor vi vil lære mer om historien og tradisjonene som hører til brennevinet som Mexico er kjent for. Vi vil bli kjent med agaveplanten, en type kaktus som er hovedingrediensen for å lage tequila, og vi vil lære om planting, stell og innhøsting.

Innhøstingen av agave-planten skjer fremdeles ved manuelt arbeid.

Vi vi få en tur i fabrikken hvor vi vil få forklart destilleringsprosessen, produksjonen og de mange variantene av tequila. Årgangstequila som er lagret på fat i flere år er brunere i fargen, og er den mest ettertraktede.  Det er en helt annen smaksopplevelse og mange av disse får man bare tak i her. Vi vil selvfølgelig få smake på noen av variantene.

Middagen vår blir på La Taverna del Cofrade, et fantastisk sted som ligger 4,5 m under jorden! Matopplevelsen i dag er en meny som inneholder retter fra de regionen i Mexico hvor Tequila er produsert. Måltid for egen regning.

Tilbake til Guadalajara på kvelden. (Måltider: F, L)

Dag 8: Gatemat i Guadalajara – Patzcuaro  
Vi blir med på en rundtur i sentrum av Guadalajara. Byen er i stadig rivalisering med Mexico City om å være landets kulturhovedstad. Her finnes utsmykkede kirker, velstelte parker med fontener og erverdige bygninger som Teatro Degollado. Kultur og kunst florerer.

Guadalajara.

Vi blir med på en rundtur i byen før vi blir med til Mercado Miguel Hidalgo der dagens matopplevelse blir å  prøve gatemat fra Jalisco-regionen.

Markedet er et magisk sted, hvor folk samles for å selge og kjøpe ferske gårdsprodukter, grønnsaker, og andre dagligvarer og hvor vi får mulighet prøve mange tradisjonelle smaker.

Besøk på markedet.

På ettermiddagen drar vi videre til den lille og koselige byen Patzcuaro, der vi innkvarteres på hotell. (Måltider: F, L)

Dag 9: De dødes dag i Patzcuaro 
Patzcuaro er en av de vakre kolonibyene i Michoacán, der vi blir en hel dag. Her starter de dødes dag allerede den 1.november.

Det er vanlig å legge favorittmaten til avdøde på alteret sammen med de mest verdsatte gjenstandene, blomster og andre symbolske elementer sammen med kjærlighet og nostalgi. Fra tidlig om morgenen starter familiene å tilberede maten som skal spises på gravlunden. På kvelden kommer den avdødes sjel og deler et måltid med sine kjære levende familiemedlemmer. De vil være på gravlunden hele natten til dagen etter for å minnes de døde.

I Patzcuaro minnes man barn som døde for tidlig på den 1.november, og de voksne på den 2.november. Vi vil få innblikk i hvordan dagen utarter seg, og dersom familiene tillatter det vil vi kunne ta del i feiringen og vi får prøve litt av den nydelige maten som tilberedes på denne spesielle dagen. (Måltider: F, L) 

Dag 10: De dødes dag i Janitzio 
Tidlig på morgenen tar vi båt ut til Janitzio, øya gjort kjent gjennom animasjonsfilmen Coco.

Vi er med på feiringe av De dødes dag på den spesielle øya Janitzio.

Øyas befolkning har bevart store deler av sin identitet og tradisjoner, og her minnes de døde på en helt spesiell måte. Når vi kommer frem til øya, vil familiene fortsatt være på gravlundene. Her vil vi kunne oppleve alt fra vakre, stemningsfulle seremonier til full fest. I alle tilfeller er mat involvert og en viktig del av seremoniene.

På ettermiddagen reiser vi tilbake til Patzcuaro.

Middagen blir på «Santo Huacal». Denne lille hagerestauranten, drives av et ungt par, og er et vindunderlig funn med en tavlemeny som skifter hver uke. (Måltider: F, M)

Dag 11: Fly til Merida og Avant-Garde Mat
Vi flyr til Yucatan-halvøyas hovedstad Merida, og vil besøke den nyere delen av mayaverdenen. Vi er nå på Yucatanhalvøyas viktigste og største by, hvor vi blir med på en omvisning i byen på ettermiddagen, og det blir muligheter til shopping. På kvelden går vi ut og spiser på restaurant i byen. 

Vi vil spise middag på restauranten K’u’uk, deres spesialitet er meksikansk matlaging i Avant-Garde-stil. De bruker 100% lokale ingredienser, og menyen er sesongbasert. (Måltider: F, M)

Dag 12: Matlagingskurs -Besøk av Uxmal
Vi reiser ut av Merida og ut på landsbygda, der vi får bli med på hele prossessen med matlaging i området. Den lokale retten er tidkrevende å tilberede, men vi får lære steg for steg hvordan det gjøres. 

Så vi vil dra til markedet for å kjøpe ingrediensene våre, så starter vi tilberedningen og i mellomtiden lager maten mat, vi besøker Uxmal.  

Til middag vil vi spise retten vi selv har laget. Vi reiser tilbake til Merida etterpå. (Måltider: F, M)

 Dag 13: Merida – Chitzen Itza
Dette blir et av turens store høydepunkt da vi skal besøke et av verdens syv nye underverk «Chitzen Itza». 

Disse templene viser det beste fra Mayaenes enorme kunnskap om atronomi og byggekunnskap. Vi  vil se hovedpyramiden Castillo, eller Kukulkantemplet som det også heter. Vi vil få innblikk i mayaenes spesielle ballspill. Vi får se hodeskalle-plattformen, jaguar-templet og flere andre templer. 

Den mektige Chitzen Itza-pyramiden er et av mange høydepunkt på denne turen.

På ettermiddagen gjør vi oss klar for returreisen. Med flyavgang på kvelden blir det anledning til å slappe av på strendene i Playa del Carmen før avreise. Det vil legges til rette for bruk av dusj og skifte før avreise. (Måltider: F)

For den som skal utvide reisen med et strandopphold vil vi besørge transport til ditt hotell.  

Vi tar forbehold om endringer i programmet.

 

Send en forespørsel på denne reisen

Tilbake til reiseforslag

Bestill denne reisen

Tilbake til reiseforslag

Få nyhetsbrev med reiseinspirasjon og gode tilbud: